Ana içeriğe atla

İnannanın Aşkı (Muazzez İlmiye ÇIĞ)

İnannanın Aşkı
Yayınevi : Kaynak Yayınları
Yazarı : Muazzez İlmiye ÇIĞ

Sumer şairlerine göre, Tanrıça İnana, toplumun süsü, Sumer'in neşesidir. Ay Tanrısı Nanna'nın kızıdır. Akad'larda İştar, Musevilerde Astarte, Yunan'da Afrodit, Roma'da Venüs adını taşıyarak yüzyıllar boyu çeşitli toplumların efsanelerinde yaşamıştır. Venüs yıldızını temsil etmektedir.
O, güzelliğin, cinselliğin, çekiciliğin, şefkatin, hırsın, kavganın, önderliğin, kurnazlığın ve en önemlisi bereketin ve çoğalmanın sembolü olmuştur.

Sümer şairlerine, ozanlarına bitmez, tükenmez bir ilham kaynağı olan inanna için yazılan öyküler, çiviyzısıyla kilden tabletler üzerine yazılarak zamanımıza kadar ulaşmıştır.
Bu hikayeden en önemlisi ve yaygın olanı, İnanna ile Çoban Tanrısı Dumzi'nin, ülkeye bereket sağlayan evlenmeleridir.
Elinizdeki kitabın konusunu, bu evlenme hikayesi oluşmaktadır.
Muazzez İmiye Çığ, bu hikayeyi üç perdelik bir oyun halinde düzenledi. Birinci perde, Tanrıça İnanna'nın Çoban Tanrısı Dumuzi ile evlenmesini; İkinci perde, Tanrıça'nın yeraltında girişini, oradan çıkabilmek için kocasını yerine gönderişini; üçüncü perde, kocasının birçok uğraştan sonra yeraltından çıkarak karısıyla birleşmesini, böylece bereket getirecek yeni yılın başlamasını konu etmektedir.



Yorumlar